Občianske združenie Kras

Produkty ovocnej cesty

penzióny

GRANARIUM
Ubytovanie v dvojlôžkových izbách s možnosťou prístelky.
Každá izba je vybavená so samostatnými sociálnymi zariadeniami so sprchovacím kútom a toaletou. WiFi zdarma. Celková kapacita ubytovacieho zariadenia : 10 izieb - 24 lôžok.
Priestory reštaurácie sú vhodné aj na rodinné oslavy, svadby, narodeninové oslavy s celkovou kapacitou 60 osôb. Možnosť zabezpečenia cigánskej hudby.
Pri reštauračnom zariadení sa nachádza záhrada „Pieckový háj“ s tradičnými pieckami, kde návštevníkom pripravujeme rôzne programy a ukážky, ako pečenie chleba v piecke, pečenie domácich koláčov a príprava spoločnej večere z piecky s hosťami.

služby, firmy, remeslá

Aničkina záhrada
Džemíky v BIO kvalite
Aničkina záhrada ponúka:
ovocné džemíky s rôznymi príchuťami
zeleninové džemy (rebarborový a iné)
chutné domáce lekváre
pochutiny k mäsu a syrom
čatní - pochúťka k mäsu a údeninám
Pani Anna Ignácová v roku 2009 sa zapojila do projektu na zachovanie tradičných hodnôt Gemersko-Turnianskeho regiónu. Aj keď v tom čase ponúkala len 6 druhov tradičných džemov, záujem o tieto domáce produkty bol veľký a zákazníci sa ku nej radi vracali. Z roka na rok so svojim manželom zveľaďovala svoje záhrady, ovocný sad a vinohrad inými druhmi ovocia a zeleniny.Tak sa rozširoval i sortiment výrobkov. Do celého "procesu" zapojila aj iných členov rodiny. Každý z nich mal svoju úlohu, či zaobstarávanie fľiaš, spracovanie úrody, balenie, predaj ...
Dnes je ich ponuka omnoho širšia.Tradičné i menej tradičné džemíky doplnili o “diabolsky” štiplavé papričky, pomazánky a pochutiny z ovocia k mäsu a syrom.

vínne pivnice

Pivnica u Ignáca
Pivnica u Ignáca ponúka ochútnávku vín z Turnianskej vínnej cesty. Biele víno: Moravský muškát, Tisícstrapcové, Mília . Červené víno: Dornfelder, Dunaj, Zweigelt, Frankovka modrá. Vo vinici pán Ignác postupuje podľa pravidiel lunárneho kalendára. Na ochranu viniča a proti škodcom používa iba biologické postreky. Štefan Ignác je jedným zakladateľom Gemersko-Turnianskeho rádu rytierov vín Sv. Urbana.

požičovne bicyklov, cykloservisy

GRANARIUM - pivnica
Stredoveká 36 metrov dlhá vínna pivnica je sídlom Gemersko-Turnianskeho rádu rytierov vín Sv. Urbana. V pivnici si môžete ochutnať vína z Turnianskej vínnej cesty. V pivnici sa skladuje víno Müller Thurgau - z kategórie Ryzling-Silváni, André a Frankovka modrá. Pivnica s kapacitou 50 osôb je vhodná na rodinné oslavy. Z murovaných pieckach k vínku si môžete ochutnať miestne pieckové špeciality. Pred pivnicou sa nachádza socha Sv. Urbana. Objekt sa nachádza uprostred slivkového sadu, v ktorom sa pestujú bystrické a duráncské slivky. Zo sliviek sa pripravuje slivkový lekvár tradičnou metódou - dlhým varením v medenom kotli. V sade okrem ovocných stromov sa nachádzajú murované piecky. V dvoch pieckach sú zabudované sušiarne ovocia . Tieto sušiarne po dohode s majiteľom sa dajú prenajímať na sušenie vlastného ovocia.

rybolov

Pivnica u Kovácsa
V malebnom prostredí nad obcou Hrušov sa nachádza Vila u Kovácsa , ktorá celoročne ponúka ochutnávku vín z Turnianskej vínnej cesty. Pán Kovács Vám ponúka biele aj červené vína. Sú to vína odrody Ryzling rýnsky, Frankovka modrá, Turan a Veltlínske zelený. Vila u Kovácsa okrem ochutnávky vín ponúka aj ubytovanie. Vila je vhodná na rodinné rekreácie, rôzne oslavy a firemné podujatia. Ubytovanie v piatich 2 - 4 lôžkových izbách / kapacita 20 miest /.

služby, firmy, remeslá

Sušené ovocie - Valéria Zsebiková
Na 2,5 ha v katastri obce Hrušov obhospodaruje Valéria Zsebiková ovocný sad. V sade pestuje predovšetkým slivky odrody Bystrické. Zo sliviek vyrába tradičnou metódou slivkový lekvár, ktorý pripravuje v medenom kotli. Základom prípravy lekváru je dlhé varenie cca. 15 - 20 hodín. Počas dlhého varenia voda sa úplne odparí a ostane hustý - tuhý lekvár, ktorý bez pridania cukru a iných konzervantov vydrží niekoľko rokov. V ovocnom sade sa nachádza technická pamiatka, rarita 150 ročná murovaná sušiareň ovocia. V tejto sušiarni pani Valéria suší ovocie predovšetkým bystrické slivky. Pre labúžníkov pripravuje sušené slivky máčané v mliečnej alebo v horkej čokoláde. Všetky výrobky sú BIO-kvality. Svoje výrobky ponúka predovšetkým na regionálnych festivaloch.
FEBORA- Liehovar na ovocné destiláty, pestovateľská pálenica
Pálenica Febora v Gemerskej Hôrke začala svoje pôsobenie v roku 1998. Od tejto doby pálenica prešla rozsiahlymi inováciami, ktoré v súčasnosti spĺňajú najvyššie kritéria v oblasti pestovateľského pálenia.
Pálenica je vybavená piatimi medenými kotlami v objemoch:
- 1200l destilačný kotol
- 300l destilačný kotol
- 250l destilačný kotol
- 400l rektifikačný kotol
- 120l rektifikačný kotol
Záujemcovia majú k dispozícii drvič ovocia, hydraulický lis, čerpadlo na prečerpávanie kvasu do destilačných kotlov, univerzálny odkôstkovač ovocia. Pálenica umožňuje klientom používať umyvárku, internet, fax a telefón. Na požiadanie zabezpečuje dovoz kvasu aj odvoz vypáleného destilátu. Ak zákazník požiada o vypálenie svojho kvasu v nočných hodinách, pálenica mu vychádza v ústrety.
Výrobné obdobie v pálenici pravidelne začína v polovici augusta daného roku a končí koncom apríla budúceho roku. Mesiace máj, jún a júl sú využívané na opravy, čistenia a iné nevyhnutné práce pre plynulú prevádzku.
Obec Hrušov - pestovateľská pálenica
Pestovateľská pálenica je prevádzkovaná obcou Hrušov. Pálenica funguje na tuhé palivo - drevo. Malopestovatelia z  Hrušova a z okolitých obcí do pálenice nosia kvas hlavne zo sliviek a jablka. Pestovateľská pálenica Hrušov uspela na súťažiach v rámci Slovenskej Republiky a priniesla domov rôzne ocenenia.
Vedúca pálenice: Ing. Zsebiková Katarína
Majster pálenice: Pogány Attila
Tel.: 00421587961010
Ohlasovňa termínu: 00421587961522
www.hrusov.ocu.sk
Objem kotla: 250 litrov, Palivo: drevo
Pestovateľská pálenica Ing. Vojtech Simon
Pestovateľská pálenica Ing. Vojtech Simon sa nachádza v obci Hrhov. Malopestovatelia do pálenice nosia kvas hlavne zo sliviek, jablka a drienok. Z týchto surovín sa pripravuje slivovica, jablkovica alebo drienkovica. Kapacita pálenice je 300 l plynový kotol. Základom dobrého ovocného destilátu je kvalitne pripravený kvas.

ovocná cesta Južného Slovenska - Východ

V rámci projektu Sladký a zdravý život - Ovocná cesta Južného Slovenska v novembri 2014 bol založený ukážkový ovocný sad starých a krajových odrôd. V sade sú vysadené rôzne odrody jablka, hrušiek a sliviek.
Eugen Kovács dôchodca sa aktívne venuje záchrane starých a krajových odrôd vo svojej obci. Vydáva rôzne publikácie o histórii ovocinárstva v Silickej Jablonici. V ovocnom sade má hlavne odrody jabĺk a sliviek. Vybudoval sušiareň ovocia, v ktorej okrem sliviek, jabĺk, hrušiek suší aj bylinkky nazbierané na Silickej planine.

vínne pivnice

Ing. Michal Brutovský
Ing. Michal Brutovszky produkuje víno z odrody Frankovka modrá. Vinica s rozlohou 0,8 ha sa nachádza nad obcou Hrušov smerom ku národnej kultúrnej pamiate Kaplnka Sv. Anny.

Interaktívna mapa

interaktívna mapa producentov

interaktivná mapa

Kalendár akcií

Po Ut St Št Pia So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Počasie

dnes, utorok 19. 3. 2024
jasná obloha 9 °C 0 °C
streda 20. 3. polojasno 11/1 °C
štvrtok 21. 3. zamračené 12/4 °C
piatok 22. 3. slabý dážď 11/6 °C

Daruj 2%

  • Logo
  • Logo
  • Logo

Adresa
Kontakt
Mapa