Interaktívna mapa

Aktuálne počasie

dnes, utorok 20. 2. 2018
2 °C -7 °C
streda 21. 2. 2/-4 °C
štvrtok 22. 2. -1/-5 °C
piatok 23. 2. -4/-15 °C

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Náhodný výber z galérie

 


Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka: Európa investujúca do vidieckych oblastí

EÚ

Leader

Národná sieť rozvoja vidieka SR

NSSMAS

 

Program rozvoja vidieka SR

košický samosprávny kraj

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Pôdohospodárska platobná agentúra

Navigácia

Obsah

penzióny

GRANARIUM

Ubytovanie v dvojlôžkových izbách s možnosťou prístelky.
Každá izba je vybavená so samostatnými sociálnymi zariadeniami so sprchovacím kútom a toaletou. WiFi zdarma. Celková kapacita ubytovacieho zariadenia : 10 izieb - 24 lôžok.
Priestory reštaurácie sú vhodné aj na rodinné oslavy, svadby, narodeninové oslavy s celkovou kapacitou 60 osôb. Možnosť zabezpečenia cigánskej hudby.
Pri reštauračnom zariadení sa nachádza záhrada „Pieckový háj“ s tradičnými pieckami, kde návštevníkom pripravujeme rôzne programy a ukážky, ako pečenie chleba v piecke, pečenie domácich koláčov a príprava spoločnej večere z piecky s hosťami.

služby, firmy, remeslá

Aničkina záhrada

Džemíky v BIO kvalite
Aničkina záhrada ponúka:
ovocné džemíky s rôznymi príchuťami
zeleninové džemy (rebarborový a iné)
chutné domáce lekváre
pochutiny k mäsu a syrom
čatní - pochúťka k mäsu a údeninám
Pani Anna Ignácová v roku 2009 sa zapojila do projektu na zachovanie tradičných hodnôt Gemersko-Turnianskeho regiónu. Aj keď v tom čase ponúkala len 6 druhov tradičných džemov, záujem o tieto domáce produkty bol veľký a zákazníci sa ku nej radi vracali. Z roka na rok so svojim manželom zveľaďovala svoje záhrady, ovocný sad a vinohrad inými druhmi ovocia a zeleniny.Tak sa rozširoval i sortiment výrobkov. Do celého "procesu" zapojila aj iných členov rodiny. Každý z nich mal svoju úlohu, či zaobstarávanie fľiaš, spracovanie úrody, balenie, predaj ...
Dnes je ich ponuka omnoho širšia.Tradičné i menej tradičné džemíky doplnili o “diabolsky” štiplavé papričky, pomazánky a pochutiny z ovocia k mäsu a syrom.

vínne pivnice

Pivnica u Ignáca

Pivnica u Ignáca ponúka ochútnávku vín z Turnianskej vínnej cesty. Biele víno: Moravský muškát, Tisícstrapcové, Mília . Červené víno: Dornfelder, Dunaj, Zweigelt, Frankovka modrá. Vo vinici pán Ignác postupuje podľa pravidiel lunárneho kalendára. Na ochranu viniča a proti škodcom používa iba biologické postreky. Štefan Ignác je jedným zakladateľom Gemersko-Turnianskeho rádu rytierov vín Sv. Urbana.

požičovne bicyklov, cykloservisy

GRANARIUM - pivnica

Stredoveká 36 metrov dlhá vínna pivnica je sídlom Gemersko-Turnianskeho rádu rytierov vín Sv. Urbana. V pivnici si môžete ochutnať vína z Turnianskej vínnej cesty. V pivnici sa skladuje víno Müller Thurgau - z kategórie Ryzling-Silváni, André a Frankovka modrá. Pivnica s kapacitou 50 osôb je vhodná na rodinné oslavy. Z murovaných pieckach k vínku si môžete ochutnať miestne pieckové špeciality. Pred pivnicou sa nachádza socha Sv. Urbana. Objekt sa nachádza uprostred slivkového sadu, v ktorom sa pestujú bystrické a duráncské slivky. Zo sliviek sa pripravuje slivkový lekvár tradičnou metódou - dlhým varením v medenom kotli. V sade okrem ovocných stromov sa nachádzajú murované piecky. V dvoch pieckach sú zabudované sušiarne ovocia . Tieto sušiarne po dohode s majiteľom sa dajú prenajímať na sušenie vlastného ovocia.

rybolov

Pivnica u Kovácsa

V malebnom prostredí nad obcou Hrušov sa nachádza Vila u Kovácsa , ktorá celoročne ponúka ochutnávku vín z Turnianskej vínnej cesty. Pán Kovács Vám ponúka biele aj červené vína. Sú to vína odrody Ryzling rýnsky, Frankovka modrá, Turan a Veltlínske zelený. Vila u Kovácsa okrem ochutnávky vín ponúka aj ubytovanie. Vila je vhodná na rodinné rekreácie, rôzne oslavy a firemné podujatia. Ubytovanie v piatich 2 - 4 lôžkových izbách / kapacita 20 miest /.

služby, firmy, remeslá

Sušené ovocie - Valéria Zsebiková

Na 2,5 ha v katastri obce Hrušov obhospodaruje Valéria Zsebiková ovocný sad. V sade pestuje predovšetkým slivky odrody Bystrické. Zo sliviek vyrába tradičnou metódou slivkový lekvár, ktorý pripravuje v medenom kotli. Základom prípravy lekváru je dlhé varenie cca. 15 - 20 hodín. Počas dlhého varenia voda sa úplne odparí a ostane hustý - tuhý lekvár, ktorý bez pridania cukru a iných konzervantov vydrží niekoľko rokov. V ovocnom sade sa nachádza technická pamiatka, rarita 150 ročná murovaná sušiareň ovocia. V tejto sušiarni pani Valéria suší ovocie predovšetkým bystrické slivky. Pre labúžníkov pripravuje sušené slivky máčané v mliečnej alebo v horkej čokoláde. Všetky výrobky sú BIO-kvality. Svoje výrobky ponúka predovšetkým na regionálnych festivaloch.

FEBORA- Liehovar na ovocné destiláty, pestovateľská pálenica

Pálenica Febora v Gemerskej Hôrke začala svoje pôsobenie v roku 1998. Od tejto doby pálenica prešla rozsiahlymi inováciami, ktoré v súčasnosti spĺňajú najvyššie kritéria v oblasti pestovateľského pálenia.
Pálenica je vybavená piatimi medenými kotlami v objemoch:
- 1200l destilačný kotol
- 300l destilačný kotol
- 250l destilačný kotol
- 400l rektifikačný kotol
- 120l rektifikačný kotol
Záujemcovia majú k dispozícii drvič ovocia, hydraulický lis, čerpadlo na prečerpávanie kvasu do destilačných kotlov, univerzálny odkôstkovač ovocia. Pálenica umožňuje klientom používať umyvárku, internet, fax a telefón. Na požiadanie zabezpečuje dovoz kvasu aj odvoz vypáleného destilátu. Ak zákazník požiada o vypálenie svojho kvasu v nočných hodinách, pálenica mu vychádza v ústrety.
Výrobné obdobie v pálenici pravidelne začína v polovici augusta daného roku a končí koncom apríla budúceho roku. Mesiace máj, jún a júl sú využívané na opravy, čistenia a iné nevyhnutné práce pre plynulú prevádzku.

Obec Hrušov - pestovateľská pálenica

Pestovateľská pálenica je prevádzkovaná obcou Hrušov. Pálenica funguje na tuhé palivo - drevo. Malopestovatelia z  Hrušova a z okolitých obcí do pálenice nosia kvas hlavne zo sliviek a jablka. Pestovateľská pálenica Hrušov uspela na súťažiach v rámci Slovenskej Republiky a priniesla domov rôzne ocenenia.
Vedúca pálenice: Ing. Zsebiková Katarína
Majster pálenice: Pogány Attila
Tel.: 00421587961010
Ohlasovňa termínu: 00421587961522
www.hrusov.ocu.sk
Objem kotla: 250 litrov, Palivo: drevo

Pestovateľská pálenica Ing. Vojtech Simon

Pestovateľská pálenica Ing. Vojtech Simon sa nachádza v obci Hrhov. Malopestovatelia do pálenice nosia kvas hlavne zo sliviek, jablka a drienok. Z týchto surovín sa pripravuje slivovica, jablkovica alebo drienkovica. Kapacita pálenice je 300 l plynový kotol. Základom dobrého ovocného destilátu je kvalitne pripravený kvas.

ovocná cesta Južného Slovenska - Východ

Ukážkový ovocný sad starých a krajových odrôd

V rámci projektu Sladký a zdravý život - Ovocná cesta Južného Slovenska v novembri 2014 bol založený ukážkový ovocný sad starých a krajových odrôd. V sade sú vysadené rôzne odrody jablka, hrušiek a sliviek.

Eugen Kovács - záchrana starých a krajových odrôd

Eugen Kovács dôchodca sa aktívne venuje záchrane starých a krajových odrôd vo svojej obci. Vydáva rôzne publikácie o histórii ovocinárstva v Silickej Jablonici. V ovocnom sade má hlavne odrody jabĺk a sliviek. Vybudoval sušiareň ovocia, v ktorej okrem sliviek, jabĺk, hrušiek suší aj bylinkky nazbierané na Silickej planine.

vínne pivnice

Ing. Michal Brutovský

Ing. Michal Brutovszky produkuje víno z odrody Frankovka modrá. Vinica s rozlohou 0,8 ha sa nachádza nad obcou Hrušov smerom ku národnej kultúrnej pamiate Kaplnka Sv. Anny.